Mi az a videokártya?

mining-2648005_1920.jpg

A videokártya egy bővítőkártya, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy grafikus információkat küldjön egy videokijelző eszközre, például monitorra, TV-re vagy projektorra.

A videokártyák néhány más neve a grafikus kártya, a grafikus adapter, a kijelző adapter, a video adapter, a videovezérlő és a kiegészítő kártya (AIB, kiegészítő kártya ). Ezeket a kifejezéseket a következő bekezdésekben felváltva fogjuk használni.

Számos vállalat gyárt grafikus kártyákat, de a legismertebb márkák az NVIDIA Corporation vagy az AMD. Szinte minden vállalat tartalmaz grafikus processzort (GPU) a kettőből.

A videokártya az alaplap bővítőhelyére van telepítve. Míg a legtöbb grafikus kártya PCIe formátumú, ez a hardver más formátumokban is kapható, beleértve a PCI és az AGP formátumokat is. Ez a kiegészítő formátum régebbi szabvány, és nem kommunikál olyan gyorsan a CPU-val és más alkatrészekkel, mint a PCIe.

Az asztali számítógépeken, mivel az alaplapokat, tokokat és bővítőkártyákat a kompatibilitást szem előtt tartva tervezték, a grafikus kártya oldalai telepítéskor a ház hátulján kívül helyezkednek el. Ez hozzáférhetővé teszi portjait (pl. HDMI, DVI vagy VGA).

Néhány videovezérlőnek csak egy portja van a szokásos monitorhoz vagy projektorhoz való csatlakozáshoz. Míg a modernebb kártyák rendelkeznek portokkal a csatlakozáshoz a különféle kimeneti forrásokhoz, beleértve a további monitorokat és televíziókat. Míg más kártyákon lehetnek bemenetek a videó szerkesztéséhez és más speciális feladatokhoz.

A laptopok, táblagépek és még az okostelefonok egyaránt rendelkeznek videokártyákkal, bár kisebbek, és leggyakrabban nem cserélhetők.

Fontos tudnivalók a grafikus kártyákról

Minden alaplap csak különféle grafikus kártya formátumokat támogat, ezért a vásárlás előtt mindig ellenőrizze az alaplap gyártóját.

Sok modern számítógép nem rendelkezik videobővítő kártyával, ehelyett fedélzeti videóval rendelkezik - a GPU közvetlenül az alaplapba van integrálva. Ez lehetővé teszi olcsóbb számítógépek, de kevésbé képes grafikus rendszerek használatát is. Ez a lehetőség bölcs azoknak az otthoni felhasználóknak és otthoni vállalkozásoknak, akiket nem érdekelnek a fejlett grafikus képességek vagy a legújabb játékok.

A legtöbb fedélzeti videót tartalmazó alaplap lehetővé teszi a BIOS számára, hogy letiltsa a chipet a bővítőhelybe csatlakoztatott videovezérlő használatához (itt olvashatja el, hogyan lehet belépni a BIOS-ba). Dedikált videokártya használata javíthatja a rendszer általános teljesítményét. Mivel a grafikus kártya RAM-ot, energiagazdálkodást és hűtőket tartalmaz, a rendszer RAM-ja és CPU-ja más célokra is használható.

süti beállítások módosítása