Hogyan válasszuk ki a legjobb CPU hűtőt

cooler-master-masterair-g100m-header.jpg

Soha ne építsen számítógépet anélkül, hogy megbizonyosodna a megfelelő hűtőrendszer telepítéséről. A processzor hűtőket úgy tervezték, hogy eloszlassák a számítógép szívében elhelyezkedő processzor által termelt hőt. A ventilátorok, radiátorok és ezekben a hűtőkomponensekben található egyéb elemek lehetővé teszik a felhalmozott hőenergia áramlását a létfontosságú működő alkatrészektől a hardver károsítása nélkül.

Számos CPU hűtő kapható a piacon; azonban minden egységet egy konkrét cél szem előtt tartásával építenek fel.

CPU hűtő típusok

Egyetlen CPU hűtőrendszer több száz apró alkatrészből áll, és több választási lehetőség közül választhat, amikor kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb hűtőrendszert. A vásárlóknak dönteniük kell egy léghűtő vagy egy folyadékhűtő között . Befejezni a telepítést, a vásárlók is kell eldönteni, hogy a szilikon alapú hővezető paszta vagy szén-alapú paszta.

Egyetlen CPU-hűtő különféle ventilátormérettel, zajokkal és sebességgel rendelkezhet. A hűtő pontos összeszerelési folyamata szintén változik, attól függően, hogy AMD vagy Intel CPU rendszert használ.

Léghűtés

Előnyök

A léghűtők ideálisak az általános PC-felhasználók számára. Ezek olcsók, az utángyártott léghűtők pedig a részleges léghűtők pótlására használhatók. A hűtőegységek a speciálisan tervezett hőbordák segítségével aktívan elvezetik a forró levegőt. Ezek az uszonyok alacsony hőmérsékleten tartják a számítógép házát.

A léghűtők ideális megoldást jelenthetnek olyan miniatűr egyedi számítógépek és asztali számítógépek számára, amelyek további hűtést igényelnek a készleten található hűtőkön túl.

Hátrányok

A léghűtők nem kicsiek. Egy tipikus utángyártott léghűtő meglehetősen nagy, összehasonlítva a vízhűtési lehetőségekkel. Ez azt jelenti, hogy ezek a radiátorok nem minden esetben kényelmesen elférnek. Ráadásul, ha játék PC-t vagy más rendszert épít, amely gyakran melegebb hőmérsékleten fog működni, akkor a léghűtő nem biztos, hogy megfelel az Ön igényeinek.

Ezenkívül a legtöbb utángyártott léghűtő ventilátor magas fordulatszámon működik, így a ventilátor zaja sokkal erősebb, mint az alaplevegő-egységek és a vizes bázisú hűtőké.

A CPU léghűtők típusai

U típusú / ikertornyú léghűtők

Egy általánosan használt hűtő, függőleges hőbordákkal, párhuzamosan a hőbázissal. Toronyhoz hasonló alakú, a hőcsövek u alakúak. A hőcső alsó fele be van ágyazva a hőbázisba.

Ezzel a konstrukcióval a hőenergiát ventilátorok segítségével a hőcsöveken keresztül aktívan eloszlatják.

C típusú léghűtők

Egy felülről lefelé épített léghűtő, c alakú hőcsövekkel, amelyek a hőborda halmokból görbülnek. Ezek az uszonykötegek csak a hőalap egyik végéhez kapcsolódnak, lehetővé téve, hogy a ventilátor a hőbordák tetejére vagy aljára kerüljön. Ez a kiviteli elem lehetővé teszi több ventilátor felszerelését egy adott egységbe.

Ezeknek a ventilátoroknak a beépítése és a beépített ventilátorok vastagsága határozza meg az egységből áramló levegő általános minőségét és annak távolságát a PC-házon belül. A C-típusú léghűtőknél leggyakrabban használt 120 mm-es és 140 mm-es kivitel sokféle processzorhoz illik.

Alacsony profilú léghűtők

Egyszerű hűtő, amely nem sok helyet foglal el. Ez a fajta egység jó azoknak a vásárlóknak, akik számítógépet szeretnének építeni olyan házban, ahol nincs extra hely.

Víz / folyadék hűtők

A víz- vagy folyadékalapú CPU-hűtők egy lépést jelentenek a léghűtőkkel szemben, és általában hatékonyabban szabályozzák a processzor hőmérsékletét.

A folyékony hűtők nem ajánlottak azoknak az építőknek, akik nem hajlamosak a túlmelegedésre, vagy akik nem gyakran használják a PC-t. Ha egy építtetőnek egyszerű számítógépe vagy alacsonyabb szintű játékkonfigurációja van, akkor egy jó részleges léghűtővel vagy utángyártott, légi alapú megoldással boldogulhatna.

Előnyök

A folyékony hűtők fordulatszáma alacsonyabb, így sokkal halkabbak, mint a léghűtők, mert a hőt olyan folyadékon vezetik át, amely soha nem hagyja el az egységet. A CPU folyadékhűtők felépítése nagyon sokoldalú, és a fejlett GPU hűtési beállítások gyakran folyadék alapúak.

A többfunkciós PC folyadékhűtők különféle méretben is elérhetők, így könnyen integrálhatók bármilyen rendszerbe.

Hátrányok

Ha figyelembe vesszük, hogy a víz folyékony anyag, akkor az elektromos egységek közelében tartózkodása potenciális veszélyt jelent. Ha szivárgás lépne fel, a folyadék rövidzárlatba hozhatja a hűtőt és a feldolgozó rendszert. A „minden az egyben” folyadékhűtő egységek megpróbálják kiküszöbölni ezt a problémát azáltal, hogy minimalizálják a működő alkatrészek számát, és minden belső folyamatot központosítva tartanak.

A megfelelő CPU hűtő kiválasztása az Ön egyedi igényeitől függ. Ha a számítógépe csak enyhe és közepes igénybevételt igényel, akkor a készlet CPU-hűtője rendben lehet - vagy érdemes lépést tenni egy utángyártott léghűtő felé .

Másrészről, ha van egy nagy teljesítményű CPU-ja, amelyre nagy igény lesz a játék, a streaming vagy a tartalom létrehozása során, akkor valószínűleg szeretne még egy kicsit többet költeni, és a „minden az egyben” folyadékhűtési lehetőséggel jár .

És ha igazán ambiciózus akar lenni , akkor nagyszerű eredményeket érhet el az egyedi folyadékhűtésből - ez azonban a számítógépgyártás egyik legnagyobb kihívást jelentő része, és valószínűleg nem ez a megfelelő választás az útmutató elolvasója számára.

Ha ez az első alkalom, hogy összeszerel egy számítógépet, és további segítségre van szüksége, mindenképpen olvassa el az első időzítő PC-építési útmutatóját .

süti beállítások módosítása