OLED vagy LCD / LED - milyen típusú tévét válasszon?

lg-signature-product-oled-tv-w9-one-with-the-wall-w.jpg

Melyik tévé lesz jobb számomra: LCD vagy OLED? Vagy esetleg LED vagy QLED? Sok fogyasztó tesz fel ilyen kérdéseket. Ebben az útmutatóban megpróbálunk választ adni rájuk, de gyakorlati szempontból. Megfontoljuk, hogy melyik típusú televízió működik a legjobban az adott alkalmazásokban.

Mi a különbség az LCD, a LED és az OLED TV-k között?

  • Az LCD TV-k folyadékkristályos kijelzővel vannak felszerelve. Az OLED TV-k szerves LED kijelzővel rendelkeznek.
  • Az LCD képernyők nem bocsátanak ki saját fényt - a fényforrás a háttérvilágítás, amely egy külön hajtogatott modul, amely a gyártási folyamat során az LCD panelhez van rögzítve.
  • Másrészt az OLED kijelzők saját fényt bocsátanak ki, nem igényelnek háttérvilágítást és nincsenek is.
  • Ha az LCD panel vagy az LCD TV háttérvilágítási modulja meghibásodik, azokat gyakran meg lehet javítani vagy kicserélni újakra.
  • Az OLED TV szerves diódáinak meghibásodása esetén az egész panelt ki kell cserélni, mert ez alapvetően szerves egész.

A LED tévék eltérnek a QLED-től?

A LED TV-k LCD-képernyők, amelyek LED-diódákat használnak. Régebbi LCD tévék használtak CCFL lámpákat, de ezeket LED-ekre cserélték, mert:

  • A LED-ek energiatakarékosabbak,
  • A LED-ek lehetővé teszik egy nagyon vékony házú TV-készülék felépítését,
  • A LED-eknek köszönhetően fejlett többzónás megvilágítás érhető el, amely javítja a fekete, a kontraszt és a HDR effektusokat, ami sajnos nem volt lehetséges a CCFL lámpákkal.

Jelenleg a hazai piacon gyakorlatilag nincs több CCFL lámpával ellátott LCD TV. Más szavakkal, az LCD TV-k dominálják, amelyeket gyakran (és helytelenül) LED-tévéknek is neveznek az alkalmazott háttérvilágítás miatt. Ezeket a tévéket nem szabad összetéveszteni a mikro LED vagy a mini LED kijelzőkkel.

Viszont a QLED-ek LED-háttérvilágítással ellátott LCD-tévék, amelyek kvantumpontokat használnak a színvisszaadás minőségének javítása érdekében. A QLED TV a Samsung bejegyzett védjegye, de más TV-gyártók is használhatják a QLED Szövetségben.

Egészen a közelmúltig egyszerűsíteni lehetett azt a feltételezést, hogy a QLED tévék fejlettebb LCD tévék. A helyzet az elmúlt két évben megváltozott a QLED-k fő gyártója - a Samsung - stratégiájának megváltozása miatt. 2019-től a QLED-ek megfizethetőbbé váltak, kisebb, olcsóbb modellekkel, amelyeket a fogyasztók szélesebb csoportja is megengedhet magának. Másrészt az árak csökkenése kényszerítette a QLED gyártási költségeinek csökkentését, valamint az olcsóbb alkatrészek és megoldások alkalmazását.

Technikailag a legkedvezőbb árú QLED tévék technikailag alig különböznek sok LCD tévétől. A QLED tévékészülékek jelenlegi kínálata nagyon széles, és magában foglalja mind a belépő szintű modelleket (60Hz élvilágítással), a középkategóriás modelleket (120Hz), a magasabb osztályú tévéket (például a Q90R), mind a legfejlettebb 8K QLED tévékészülékeket .

A QLED és OLED közötti különbségeket az áraik is bizonyítják: a legolcsóbb 43 hüvelykes QLED 4K TV 2800 PLN-be kerül, míg az OLED 4K-ért 5500 PLN-t kell fizetnünk (természetesen normál árakról beszélünk, és nem promóciós promóciókról) ).

Melyik a jobb OLED vagy QLED?

Lehetetlen egyértelmű választ adni, mert bár az OLED-ek technikailag egy koherensebb eszközcsoport, a QLED-ek nagyon nagy műszaki és árdifferenciálásuk miatt nem koherens csoportok. Csak összehasonlíthat egy adott QLED TV modellt egy adott OLED TV modellel hasonló áron, és csak ezután vonhat le következtetéseket.

Vannak olyan alkalmazási területek, ahol az LCD tévék jobbak, mint az OLED-ek, vagy fordítva?

Igen. Mind az LCD, mind az OLED tévéknek vannak olyan előnyeik és hátrányaik, amelyek jobban alkalmazkodnak egyes alkalmazásokhoz, kevésbé másokhoz. Az LCD és az OLED TV modellek piaci választása szintén eltérő.

Melyik megoldás kínál nagyobb modellválasztékot: OLED vagy LCD?

Határozottan LCD. Választhatunk 19, 22, 24, 32, 40, 43, 48, 49, 50, 55, 58, 60, 65, 70, 75, 82, 85 és több hüvelyk méretű képernyőket.

Viszont az OLED tévék piaci választéka jelenleg 55, 65 és (ritkábban) 77 hüvelykre korlátozódik. Nem is beszélve a rendkívül drága 88 hüvelykes 8K OLED-ről.

Melyik tévét érdemes a normál tévénézéshez választani?

Ha "normál tévénézés" alatt hírek, szórakoztató és aktuális programok és filmek keverékét értjük, akkor egy LCD tévét ajánlanék.

Melyik tévé a legjobb játékhoz?

A jel késleltetését (az úgynevezett bemeneti késést) tekintve az LCD és az OLED TV-k alapvetően fej-fej mellett haladnak. A 10ms bemeneti késés az LCD-nél és a 13ms az OLED-eknél nem jelent jelentős különbséget. Ha azonban figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a játék időigényes szórakozás, és a játék során a tévéképernyőn olyan helyhez kötött elemek, mint a különféle interfészek, állapotjelzők, számlálók stb. Jelennek meg, az LCD TV sokkal biztonságosabb választás a képernyő kiégésének kockázatának hiánya miatt. nagyon hosszú ideig megjelenített statikus elemekből.

Különösen ügyelnie kell rá, amikor úgy dönt, hogy OLED TV-t vásárol?

Igen. Bár az OLED TV-k nagyon jó képminőséget kínálnak (sokkal jobbak, mint az átlagos LCD TV-k), a megjelenítés szerkezete ezt megköveteli

  • ne engedje, hogy bizonyos tartalmak hosszú ideig megjelenjenek; a tartalom típusát a felhasználói kézikönyv határozza meg;
  • a nézés befejezése után ne húzza ki a TV-t az áramforrásból (azaz hagyja készenléti állapotban), hogy az OLED TV képes legyen az ún. kompenzáció, azaz a képernyő karbantartása.
süti beállítások módosítása