Hogyan növelhetem a Wi-Fi jelemet?

pexels-edouard-matte-7862565.jpg

Úgy döntöttem, hogy elkészítek egy cikket, amely tippeket tartalmaz a Wi-Fi hálózati jel erősítésére. Az interneten sokféle cikk található ebben a témában, de szinte minden cikk sok felesleges információt tartalmaz. Pontosabban, sok ajánlás van néhány beállításhoz, amelyeknek semmi közük a Wi-Fi jel sugarának növeléséhez, és semmilyen módon nem befolyásolhatják magának a hálózatnak a hatótávolságát.

Ha a Wi-Fi jel erősítéséről beszélünk, akkor természetesen pontosan megadjuk magának a hálózatnak a lefedettségi sugarát, vagyis a Wi-Fi tartományát. Például: vettünk egy routert, telepítettük, konfiguráltuk, de a legtávolabbi szobákban egyáltalán nem fog a Wi-Fi, vagy túl gyenge a jelszint. Vagy a router az első emeleten van felszerelve (ahol van jel), és a második emeleten a jel már nagyon gyenge vagy hiányzik. Gyakori helyzet, amivel sokan szembesülnek, de én is tapasztaltam ezt.

Mi határozza meg a Wi-Fi hálózat hatótávolságát?

Sok különböző tényező van: magától a routertől (az antennák száma és erőssége), a ház falaitól, a szomszédos Wi-Fi hálózatok számától, a router helyétől, egyéb interferencia stb. Sokan szeretnék tanácsot adni egy útválasztónak, amely például stabil Wi-Fi jelet biztosít egy háromszobás lakásban, magánházban stb. Ilyen esetekben lehetetlen konkrét tanácsot adni. Mindenkinek más feltételei vannak, más falak stb. Az egyetlen dolog, amit tanácsolhatok, hogy nagyjából a háza területére koncentráljon.

Ha például egy egyszobás lakása van, akkor még egy olcsó, 3 dBi antenna teljesítményű router is gond nélkül megbirkózik a feladatával. Nos, ha van házad vagy nagyobb lakásod, vegyél drágább készüléket. Az ár azonban nem mindig érv. Van egy Asus RT-N18U routerem - drága, három antennás, Az Asus néhány szabadalmaztatott funkciója, amely növeli a hálózati lefedettségi sugarat.

Tehát azonos körülmények között, azonos távolságban nem sokkal jobb eredményt mutat, mint ugyanaz a D-link DIR-615 / A. Amely belső antennákkal rendelkezik, és többszörösen olcsóbb.

Hogyan lehet erősíteni a Wi-Fi jelet az útválasztó beállításaiban?

Ha már vásárolt és telepített egy útválasztót otthon vagy az irodában, és a Wi-Fi nem éri el, ahol szüksége van rá, akkor megpróbálhatja megerősíteni a vezeték nélküli hálózatot. Most megfontoljuk, hogyan kell ezt megtenni. Erősítheti a jelet mind a router beállításaival, mind az egyes eszközök, kiegészítők segítségével.

1 Keresse meg és módosítsa az útválasztó csatornáját.

Ha eszközei sok szomszédos hálózatot látnak elérhető csatlakozásra, akkor ezek a hálózatok betölthetik azt a csatornát, amelyen a hálózat fut, és így csökkentheti a hálózat hatótávolságát.

Megpróbálhat az útválasztó beállításaiban beállítani valamilyen statikus csatornát, vagy beállítani az Auto-t. Itt kísérletezni kell. Ha nem vagy lusta, akkor az inSSIDer program segítségével találhatsz egy szabadabb csatornát és beállíthatod a routered beállításaiban.

Nem írom le részletesen, csak adok egy linket a cikkhez: Hogyan találhatok ingyenes Wi-Fi csatornát és változtathatom meg a csatornát az útválasztón? Ebben részletesen beszéltem a csatornákról és arról, hogyan lehet ingyenes csatornát találni. A különböző gyártók útválasztóin található csatornaváltáshoz is vannak utasítások.

2 Hálózatunkat 802.11N üzemmódba helyezzük át.

Általános szabály, hogy alapértelmezés szerint az összes útválasztón a vezeték nélküli hálózat vegyes módban működik b / g / n (11bgn vegyes). Ha arra kényszeríti az útválasztót, hogy 802.11N üzemmódban sugározza a Wi-Fi-t, ez nemcsak a sebességet, hanem a Wi-Fi lefedettség sugarát is növelheti (ha a router egynél több antennával rendelkezik).

Az egyetlen probléma az, hogy ha olyan régebbi eszközei vannak, amelyek nem támogatják a 802.11N módot, egyszerűen nem fogják látni a hálózatot. Ha nincsenek régi eszközei, feltétlenül kapcsolja át hálózatát n módba. Ezt nagyon könnyű megtenni. Megadjuk a router beállításait, általában a 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 címen (a beállítások megadásával kapcsolatos részletes utasításokat lásd itt).

A beállításoknál nyissa meg azt a lapot, ahol a vezeték nélküli hálózat konfigurálva van. Általában így hívják őket: Wi-Fi, vezeték nélküli mód, vezeték nélküli hálózat, vezeték nélküli stb. Keresse meg ott a vezeték nélküli hálózati mód (Mode) elemet, és állítsa csak N értékre . Vagyis a hálózat csak N-ben működik.

Mentse el a beállításokat, és indítsa újra az útválasztót. Ha problémák adódnak az eszközök csatlakoztatásával, kapcsolja vissza a vegyes módot.

3 Ellenőrizze az átviteli teljesítményt az útválasztó beállításainál.

Egyes útválasztókon lehetőség van a vezeték nélküli Wi-Fi hálózat teljesítményszintjének beállítására. Ha jól tudom, az alapértelmezett a max teljesítmény. De ellenőrizheti.

Asus útválasztókban ezek a beállítások a Vezeték nélküli hálózat - Professzionális lapon módosíthatók . Legalul egy Tx Power Transmission Power Control elem található . Van egy skála, amely százalékban állítható.

Hogyan lehet növelni a Wi-Fi hálózat hatótávolságát további eszközök használatával?

1 Ismétlő telepítése vagy egy második útválasztó beállítása erősítő módban.

Az itt látható vagy az interneten található összes ajánlás közül ez a módszer a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb. Igaz, pénzt kell költenie egy átjátszóra.

Az átjátszó (repeater) egy kis eszköz, amelyet arra a helyre kell telepíteni, ahol a Wi-Fi jel még mindig ott van, de már nem túl erős. Az átjátszó pedig egyszerűen kiterjeszti a fő hálózatát, vagyis tovább "küldi". Ezekről az eszközökről részletesen írtam a cikkben: mi az a Wi-Fi átjátszó (repeater), hogyan működik és mit jelent az átjátszó módban lévő útválasztó?

A hagyományos útválasztók ismétlőként működhetnek. Íme az utasítások a ZyXEL és Asus útválasztók átjátszó módban történő beállításához:

  • A Zyxel Keenetic beállítása átjátszó (erősítő) módban. Wi-Fi hálózatunk bővítéséhez Zyxel routert használunk
  • Asus útválasztó beállítása átjátszóként (Wi-Fi hálózati átjátszó mód)

Ha a Wi-Fi bizonyos helyiségekben nem „végez”, az átjátszó telepítése megoldja ezt a problémát. És ha több emeletes háza van, akkor az első emeleten routert, a másodikra ​​pedig átjátszót telepíthet. Kiváló és működő áramkör.

2 Az útválasztó antennáinak cseréje erősebbre.

Ha az útválasztó cserélhető antennákkal rendelkezik, vásárolhat erősebb antennákat, és így kis mértékben növelheti a hálózat lefedettségét. Miért egy kicsit? Igen, mert az antennacsere általában nem ad túl jó eredményt. Ott van, de nem annyira, hogy több helyiséggel megnövelje a sugarat. Mindenesetre pénzt kell költeni az antennákra. És nekem úgy tűnik, sokkal jobban jársz, ha átjátszóra költöd ezt a pénzt. Igen, többe fog kerülni, de az előnyei sokkal nagyobbak.

Ha úgy dönt, hogy antennát cserél, vásároljon erős, 8 dBi erősítésű antennákat. De ezek drágák, és több ilyen antenna is kerül átjátszóként.

Már írtam egy cikket a TP-LINK TL-ANT2408CL antennák telepítéséről és teszteléséről, az eredményeket láthatja.

3 Új router vásárlása, átállás 5 GHz-re.

Vásárolhat erősebb, drágább routert. És ami még jobb, egy router, amely támogatja az 5 GHz-es sávot. Mi az előnye az 5 GHz-es sávnak? Gyakorlatilag ingyenes, ma már a legtöbb hálózat és egyéb eszköz a 2,4 GHz-es sávban működik. A kevesebb interferencia nagyobb sebességet és stabilabb hálózati teljesítményt jelent.

Vannak helyek, ahol a 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózat gyakorlatilag nem működik. Állandóan rossz, megszakad a kapcsolat, alacsony a sebesség stb. És mindezt azért, mert sokféle hálózat létezik. Ilyenkor az 5 GHz-re váltás minden problémát megold.

De a hálózati lefedettség az 5 GHz-es sávban kisebb lesz, mint a 2,4 GHz-es sávban. Az 5 GHz-es frekvencia ilyen jellemzője.

süti beállítások módosítása