Mi az eredeti vezeték nélküli fülhallgató és hogyan működnek?

galaxy-buds-lifestyle-official.jpg

A fülben, a fülön és a fül fölött - a fejhallgató sokféle formában és méretben kapható, és gyorsan az egyik legelterjedtebb elektronikus eszközzé vált.

Legyen szó zenehallgatásról, a tartalomban való elmélyülésről vagy a telefonos beszélgetések élvezetéről, egy minőségi fülhallgató valóban nagy különbséget jelent.

Az elmúlt években egy újabb kvantum ugrásnak lehettünk szemtanúi a tervezés és a technológia terén, amely igazi vezeték nélküli fülhallgatót adott nekünk. Ez az új generációs fülhallgató nemcsak futurisztikus megjelenéssel rendelkezik, hanem sokféle technológiát is alkalmaz a hangforrásból érkező digitális jelek dekompresszálására és rezgés útján hanghullámokká alakítására - sok minden milliszekundumon belül történik, mielőtt a hang eljutna a fülünkig .

Bár ma már sokan használunk vezeték nélküli fülhallgatót nap mint nap, kevesen tudnák leírni a technológia működését. Ennek a lenyűgöző technológiának a megértése érdekében tehát összeállítottunk egy egyszerű útmutatót, amelyben egyszerű szavakkal ismertetjük az eredeti vezeték nélküli fülhallgató működésének alapelveit.

Mi az eredeti vezeték nélküli fülhallgató?

Először válaszoljunk a nyilvánvaló kérdésre: Mit jelent az "igazi vezeték nélküli" valójában, és miben különbözik a szokásos "vezeték nélküli" készüléktől?

Míg a hagyományos fülhallgatók az audioforráshoz csatlakoztatott kábelt használnak az elektronikus jelek vételéhez, az igazi vezeték nélküli fülhallgatók - mint a hagyományos vezeték nélküli fülhallgatók - nem csatlakoznak kábelen keresztül az audioforráshoz.

A „vezeték nélküli fülhallgató” kifejezés azonban félrevezető, mivel gyakran olyan fülhallgatóra utal, amely fizikailag még mindig fizikai kapcsolatban van egymással, általában kábelen keresztül, bár az audioforráshoz való csatlakozáshoz nincs szükség hozzáférésre.

Ellentétben a vezeték nélküli fülhallgatókkal, amelyek a bal és a jobb fülhallgató közötti kábelt használják a jelek továbbításához, az igazi vezeték nélküli fülhallgatókhoz nincs szükség kábelre a fülhallgató között - minden adatátvitel vezeték nélküli.

Ma a "vezeték nélküli" szót gyakran felváltva használják a Bluetooth-szal, mivel a legtöbb modern eszköz a Bluetooth technológiával működik.

Hogyan működnek az eredeti vezeték nélküli fülhallgatók?

Általánosságban elmondható, hogy az eredeti vezeték nélküli fülhallgató rendelkezik elsődleges fülhallgatóval, amely hídként működik a hangforrás és a másodlagos fülhallgató között. A két fülhallgató és az audioforrás közötti kapcsolat kezelése mellett az elsődleges fülhallgató kompenzál minden olyan késést - más néven késleltetést -, amely a fülhallgató között előfordulhat az átvitel során.

A késleltetési idő csökkentése érdekében a két fülhallgató belső információt küld, és kiszámítja, hogy ez a folyamat mennyi ideig tart. Miután kiszámolta ezt az időkeretet, a fülhallgatók tudják, mennyi időbe telik a folyamat, lehetővé téve az elsődleges fülhallgató számára az esetleges késleltetés kompenzálását, és biztosítva, hogy a fülhallgatók szinkronban maradjanak egymással és a forráseszközzel. Fontos megjegyezni, hogy a látencia periódust a környezet nagymértékben befolyásolhatja, pl. zsúfolt helyeken vagy sűrűn lakott területeken, ami rövid távú megszakadásokat okozhat zenehallgatás vagy beszélgetés közben.

Milyen előnyökkel jár az igazi vezeték nélküli kapcsolat?

A vezeték nélküli fülhallgatók már most is számottevő ugrást jelentenek a mozgás szabadsága és a kényelem szempontjából.

A legtöbb ember, aki vezetékes fülhallgatóról vezeték nélküli fülhallgatóra váltott, soha nem tér vissza a kábelhez.

Az okostelefon és a fülhallgató közötti kábel korlátozza a mozgás szabadságát, és gátat szab a könnyű használatnak.

Vezeték nélküli fülhallgatóval az okostelefont könnyen be lehet tenni a zsebébe, miközben sétálgat és zenét hallgat.

Bár a vezeték nélküli fülhallgatók összetettebbek és technológiailag fejlettebbek, a vezetékes fülhallgatók hajlamosak a sérülésekre, a kábel pedig a fülhallgató legkiszolgáltatottabb része.

A szokásos vezeték nélküli fülhallgatóval néhány kompromisszum született: Bár a fülhallgató és az audio forrás között nincs kábel, a bal és a jobb fülhallgató között mégis van kábel.

Néhány ember számára egy kábel a nyakuk mögött természetellenesnek érezheti magát, és ez néha akadályozhatja a fej mozgását.

Az eredeti vezeték nélküli fülhallgatók viszont a vezeték nélküli technológia minden előnyével rendelkeznek a gyengeségek nélkül. A valódi vezeték nélküli kapcsolat lehetővé teszi a természetes fejmozgásokat, és a telefonhívások egyszerűen válaszolhatók az egyik fülhallgató megnyomásával. 

Az eredeti vezeték nélküli fülhallgató úttörő lépés a személyes hangzás világában. Ha meg akarja tartani a magáét a legjobb formában, és a lehető legtöbbet hozza ki belőlük az elkövetkező évek során, tudjon meg többet arról, hogyan kell gondozni a fülhallgatót.

süti beállítások módosítása