UHD 4K-8K

samsung-8k.png

Az első síkképernyős televíziók megjelenése óta milyen technikai haladás történt! A legelső modellek nagyon alacsony felbontása egymás után átengedte a HD Ready 720p (1366 x 768 pixel, HDTV), majd a Full HD 1080p (1920 x 1080 pixel, HDTV 1080p ) modelleket , hogy ma valamivel több mint 8 millió pixelt érhessen el Az UHD 4K ( Ultra High Definition ), amelynek felbontása 3840 x 2160 pixel, még 33 millió pixel az UHD 8K televízióknál (7680 x 4320 pixel).

Mik ezek a formátumok?

A 4K formátum, más néven Ultra HD vagy UHD (és a Sony 4K UHD), az etalon az otthoni nagyfelbontású világban. E kifejezés mögött tehát a kép nagyon nagy felbontású megjelenítésének elrejtése rejlik, amely megfelel a HD 1080p formátum négyszeresének, azaz 3840 x 2160 pixelnek.

A 8K TV formátum, vagyis az UHD 8K még tovább nyomja a kép finomságát 4K-nál négyszer nagyobb felbontással, 7680 vízszintes pixel felbontást kínálva 4320 vonalon!

Miért ilyen fejlődés?

Az eredet a nagy hollywoodi stúdiók oldalán található. Az amerikai filmipar folyamatosan fejlődik, hogy minél több szórakozást biztosítson a nézők számára. Már a DVD, majd a nagyfelbontású és a Blu-ray fejlesztésének kezdetén a moziipar ismét vényköteles az Ultra High Definition technológiával.

Ne felejtsük el, hogy a SONY, a Blu-ray lemez feltalálója, szintén az egyik legnagyobb filmgyártó és -forgalmazó vállalat, valamint gyártja a filmek készítéséhez és terjesztéséhez szükséges összes eszközt, mivel a professzionális fényképezőgép, mozi projektorok , padok és minden utómunkálatok szerkesztése. Ha azonban egyre több filmet forgatnak UHD (4K) formátumban a 3D mozi számára, akkor felmerül a kérdés, hogy kiterjesztik-e e művek terjesztési csatornáját az otthonokra, és miért hozzanak létre televíziókat és videoprojektorokat, amelyek képesek lennének ezen UHD képek sugárzására.

Mi értelme van az Ultra High Definition formátumnak?

Az olyan sík képernyők gyártói iránti nyilvánvaló érdeklődésen túl, akik számára a tévékészülék gyakori megújítása elengedhetetlen, az Ultra High Definition igazi érdeklődést mutat a televízió nézője előtt a képernyő előtt.

Akárcsak a moziban, ez lehetővé teszi a nagyon nagy képméret előnyeinek kihasználását a kiváló minőség fenntartása mellett, mivel a képpontméret elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen érzékelhető. Nagyon nagy képernyőn a HDTV 1080p (Full HD) felbontás 1920 x 1080 képpontjával gyorsan megmutatja határait: a képpontok szabad szemmel jól láthatók, amikor a képernyőhöz közelítenek. Az UHD 4K vagy UHD 8K felbontással a pixelek szinte megkülönböztethetetlenné válnak, ami lehetővé teszi a nagyon nagy kép élvezetét, miközben korlátozza a szükséges visszarúgást. Ezután teljesen belemerülünk a képbe, nagyon fejlett definícióval és a háromdimenziós látáshoz közeli mélységélességgel.

Milyen tartalom?

Ma a digitálisan forgatott filmek túlnyomó része UHD 4K felbontásban , sőt nagyobb felbontásban (6K vagy 8K) készül. A felvételtől az utómunkálatokig és a színházi megjelenésig a teljes digitális filmművészeti sugárzási lánc képes működni ezekben a felbontásokban. A legújabb filmprodukciók Blu-ray kiadása szinte mindig UHD 4K mesterből , vagy akár 6 vagy 8K-ból készül. A 4K UHD filmek és sorozatok már néhány éve valósággá váltak, először 4K Ultra HD Blu-ray lemezeken jelentek meg, és mostantól elérhetők olyan VOD oldalakon is, mint például a Netflix, a Prime Video, a Rakuten TV vagy akár a Google Play Films.

A televíziós produkciós oldalon az ajánlat egyre inkább a Netflix és az Amazon Prime mozdonyoknak köszönhető, amelyek sok tartalmat kínálnak UHD 4K-ban, valamint számos fizetős csatornás szolgáltatást. A műsorszolgáltatásukhoz szükséges nagy sávszélességhez azonban szálas internetkapcsolat és 4K-kompatibilis TV vagy doboz szükséges, amelyhez előfizetés szükséges az ilyen formátumú programok fogadásához. Jelenleg az UHD 4K tartalom fő szolgáltatóiezért online streaming szolgáltatások, mint például a Netflix és az Amazon Video exkluzív sorozataikkal, de a Canal + (sport, filmek és tévésorozatok) és az SFR is. A Canal + (az Orange-nal együttműködve az inkumbens szolgáltató szál előfizetői számára) és az SFR ezért egyre több UHD 4K programot kínálnak optikai előfizetőik számára, legyen szó sportesemények, filmek vagy tévésorozatok továbbadásáról.

Végül a 4K UHD eszközök ultra nagy felbontásban készíthetnek személyes filmeket, legyen szó okostelefonról, Go Pro típusú akció kameráról, digitális kameráról vagy UHD videokameráról. A maga részéről a SONY kínál egy UHD 4K videofelvételi formátumot, amelyet hivatásos és amatőr videográfusok egyaránt szánnak: az XAVC, az MPEG-4 AVC / H264 szabványon alapuló, fejlődő kodek.

Milyen eszközei vannak a terjesztésnek?

Jelenleg csak egy nagyon nagy sebességű internetkapcsolat, ideális esetben a szálas, vagy a 4K UHD Blu-ray lejátszó élvezheti a filmeket és sorozatokat 4K UHD felbontásban. Nem létezik natív 8K UHD tartalom sem 8K Blu-ray lemezen, amelyet még ki kell találni, sem pedig streamingben.

Ahhoz, hogy a 4K-t TNT-n keresztül kihasználhassuk, meg kell várnunk a teljes műsorszóró csatorna átalakítását, figyelembe véve az új formátum által előidézett technikai korlátokat. Ehhez olyan beruházásokra van szükség, amelyek megvalósítása hosszú időt vehet igénybe.

Milyen eszközök?

Az UHD 4K kép élvezéséhez ezért rendelkeznie kell egy olyan felbontással, amely képes kép felbontásának biztosítására ebben a felbontásban (natív vagy nagyított méretben), és egy kompatibilis műsorszolgáltatóval, vagyis egy UHD 4K televízióval vagy egy UHD 4K videoprojektorral . A csatlakozást HDMI- n keresztül kell megvalósítani, nagysebességű tanúsítvánnyal rendelkező HDMI-kábellel, hogy kompatibilis legyen a nagyon magas átviteli sebességgel.

A 8K UHD kép élvezéséhez 8K UHD televízióra van szükség, amely ekkora felbontású panellel és nagy teljesítményű videoprocesszorral rendelkezik, amely biztosítja a képek méretezését (a képek nagyítása 8K Ultra HD formátumban).

4K UHD kompatibilis források

  • A Blu-ray (1080p) méretezés funkcióval: csak a Blu-ray 1080p szabványos DVD-lemezek és filmek olvashatók, de a képek 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixel) felbontású méretezéséhez 24 frekvenciával képkocka / másodperc.
  • A Blu-ray 4K UHD : 4K UHD Blu-ray lemezeket, valamint Blu-ray Disc HD 1080p és DVD-ket olvasnak, amelyeknek ezután hasznos a videofeldolgozás és a méretezés. A kijelző így 4K UHD televíziókészüléken vagy UHD 4K videoprojektoron optimalizált.
  • A hálózat meghajtja az Audio Video-t (néha TV Box-nak is hívják): Egyes modellek az ISO Blu-ray és DVD mellett ultra nagy felbontású videofájlokat támogatnak (például AVC vagy HEVC egy MKV-tárolóban), amelyek szintén részesülnek a méretezésben 3840 x 2160p méretben.
  • Az UHD 4K-val kompatibilis dobozkezelők: Freebox with Freebox Mini 4K, Freebox One and Freebox Delta, Orange with Livebox 4 and Livebox 5, SFR with Box THD 4K and Box 8, Bouygues Télécom végül a Bbox Ultym-mal. Ezek a dobozok képesek 4K HEVC H.265 videofájlok lejátszására USB adathordozókon, valamint a TV-csatornák és az UHD 4K streaming szolgáltatások elérésére.

UHD 4K kompatibilis televíziók és projektorok

  • A 4K UHD tévék : HDMI 2.0 csatlakozással vagy 2.1-vel felszereltek, akár 60 képkocka / másodpercig is képesek megtekinteni az UHD képeket. A HDR-kompatibilitás lehetővé teszi számukra a széles dinamikatartományban készített képek teljes gazdagságának kiaknázását: a világos és a sötét terület is részletesebb és olvashatóbb, jól telített és finoman árnyaltabb színekkel.
  • A 4K UHD OLED tévék : Jelenleg az LG az egyetlen OLED TV cserépgyártó, emellett Panasonic, Philips és Sony szolgáltatást nyújt. Az OLED megjelenítési technológia páratlan fekete mélységet és sűrűséget kínál, olyan kontrasztszinttel, amely javíthatja az UHD 4K HDR-ben forgatott filmek és tévéműsorok megjelenítését.
  • A TV-készülékek Samsung QLED : A koreai LG OLED technológia, technológia válasza A Samsung QLED kvantumpont szűrővel (Quantum Dot) rendelkező LCD paneleket működtet a fényerő, a kolorimetria, a fekete szint és a kontraszt növelése érdekében. A feketék nem olyan mélyek, mint az OLED esetében, de a jóval nagyobb fényerejű csúcsok nagyon élethű, nagy kontrasztú UHD HDR képeket biztosítanak még erős fényben is.
  • A 4K UHD- projektorok : ez a végső, hogy élvezhesse a nagyon nagy képű Ultra High Resolution 4K képet. Ezek a projektorok kompatibilisek a 4K UHD-natív képekkel (3840 x 2160 képpont) és a HD1080p vagy annál kisebb felbontású képekkel a HDMI 2.0 bemenetük révén. A legnagyobb videoprojektorgyártók legalább egy UHD 4K modellt kínálnak a katalógusukban. A 4K UHD televíziókhoz hasonlóan az ajánlat kiterjesztése lehetővé tette a gyártók közötti versenyt és demokratikus hozzáférést biztosított a 4K Ultra HD videovetítéshez. A 4K UHD projektorok már kevesebb, mint 1500 dollárért megtalálhatók, ami néhány éve elképzelhetetlen volt.

UHD 8K kompatibilis televíziók és projektorok

A mesterséges intelligenciának és a rendkívül hatékony felnagyítási funkciónak köszönhetően az UHD 8K televíziók minden egyes jelenetet képkockánként feldolgoznak, hogy tökéletesítsék és megjelenítsék Ultra High Definition 8K-ban. Ez a technológia a gépi tanuláson alapul: a Mesterséges Intelligencia fejlesztette ki először a képek millióit 8K, 4K, HD 1080p és HD 720p felbontásban, majd a lehető legjobb feljavító algoritmusokat tervezte.

 

 

süti beállítások módosítása