Készítse el saját számítógépét

pc.jpg

Hogyan lehet megtalálni a legjobb memóriát, memóriát és processzort a lehető legjobb számítógép felépítéséhez.

Soha nem volt még jobb alkalom saját számítógépének elkészítésére. De hogyan kezdje? Először meg kell határoznia, mit szeretne az új számítógéptől, és hagyja, hogy ez végigvezesse Önt a folyamat további részén. Amikor tudja, mit várhat el a számítógépétől, ismeri a hardver követelményeit is, amelyek meghatározzák a számítógép teljesítményét. Szerezzen maximális teljesítményt a legkevesebb pénzért, ha már a kezdetektől befektet a megfelelő alkatrészekbe. Akkor elkezdheti az építkezést.

Mit akarsz építeni?

A személyi számítógép összeállításakor könnyű elárasztani mindenféle változóval. Pénzkímélés céljából maga akar PC-t építeni? Vagy a legjobb teljesítményre törekszik? E forgatókönyvek mindegyikében a közös nevező a hardver - az alaplap, a processzor (CPU), a memória (merevlemez vagy SSD) és a memória (RAM).

A számítógép „belső működésének” van a legnagyobb hatása a rendszer teljesítményére, míg a többi alkatrész, például a tok, az operációs rendszer (OS), a monitor, az egér, az áramellátás és a billentyűzet sokkal kevésbé befolyásolja a számítógép működését. a számítógép, bár bizonyos jelentőségük is van.

A fő összetevők, amelyekre szükséged lesz

Miután eldöntötte, hogy milyen típusú számítógépet építsen, elkezdheti kutatni és megvásárolni a hardvert a terv megvalósítása érdekében. Ezek az alapvető elemek:

Alaplap

Az alaplap az első összetevő, amelyet érdemes választania. Az alaplap meghatározza a számítógép összeállításának fizikai formáját és méretét, de azt is meghatározza, hogy a számítógép milyen hardvert használjon. Például az alaplap meghatározza az általa kezelhető processzor teljesítményét, a memóriatechnológiát (DDR4, DDR3, DDR2 stb.)

És a telepíthető modulok számát, valamint a memória formátumát (2,5 hüvelyk, mSATA vagy m.2) és a tároló interfész (SATA vagy PCIe). Mivel az alaplapot más kompatibilis összetevők alapján szeretné kiválasztani, az alaplapnak kell lennie a kiindulópontnak.

Processzor / központi processzor (CPU)

A CPU a számítógép motorja, és meghatározza a teljes beállítás teljesítményelvárásait. A fő memória és a tárhely biztosítja a processzort, amely vezérli a PC-n belüli minden adattranzakciót. A CPU telepítésének eldöntésekor ügyelnie kell a gigahertzre (GHz) - minél nagyobb a GHz száma, annál gyorsabb a processzor.

De a nagyobb GHz azt is jelenti, hogy a CPU több energiát használ fel, ami magasabb rendszerhőmérséklethez vezethet, amely jobb légáramlást vagy jobb hőelvezetést igényel a számítógépben.

Véletlen hozzáférésű memória (RAM)

Hozzáadás Véletlen hozzáférésű memória (RAM)az egyik leggyorsabb, legegyszerűbb és legolcsóbb módszer az épített számítógép teljesítményének növelésére, mivel a rendszer több helyet biztosít az adatok ideiglenes tárolására.

Szinte minden számítógépes művelet - például több fül megnyitása az internetezés során, az e-mail írása és írása, az alkalmazások közötti multitasking, sőt az egérmutató mozgatása is - a memóriától függ. Még a háttérszolgáltatások és folyamatok, például a rendszerfrissítések is fogyaszthatnak RAM-ot, ezért fontos, hogy minél több memória legyen. Minél több tevékenységet végez, annál több memóriára van szüksége.

Két dolgot kell figyelembe venni, amikor kiválasztja a legjobb RAM-ot a rendszeréhez: kompatibilitás és mennyi RAM-ot támogathat a rendszere. Először is, kompatibilitási okokból határozza meg a rendszer által használt modul típusát az alaki tényező (a modul fizikai alakja - általában az asztali számítógépek UDIMM-et, a laptopok SODIMM-eket használva) azonosításával, majd meghatározza a memória technológiáját (DDR4, DDR3, DDR2, stb.).) amelyet a rendszere támogat.

Másodszor, a rendszere csak bizonyos mennyiségű (GB) memóriát tud kezelni - ez a rendszerétől függ. Ha 64 GB RAM-ot vásárol, és számítógépe csak 16 GB-ot képes kezelni, ez 48 GB elpazarolt memóriát jelent, amelyet nem tud használni.

Videokártya

A merevlemezek és az SSD-k a típustól függően a ház sokféle pontjára telepíthetők. Gyakran van egy vagy több merevlemez-hely a házban, amelyben a merevlemezeket csak be kell tolni, majd csavarokkal rögzíteni. De légy óvatos: a legtöbb esetben a csatlakozások az alaplap felé irányulnak, vagyis arra az oldalra, ahol kevesebb a hely, és végül az összes kábel véget ér. Az SSD telepítése ugyanolyan egyszerű. Ez közvetlenül a házhoz rögzíthető, és nem igényel extra "tengelyt". Ha megnézi a ház használati utasítását, megtudhatja, hol van a megfelelő hely a telepítéshez.

A grafikus kártyával folytatódik. A GPU az alaplap PCIe csatlakozójához van csatlakoztatva. Ha az alaplapon több PCIe bővítőhely van, akkor érdemes újra megnézni az itt található utasításokat, hogy kiderüljön, melyikük támogatja a teljes sebességet (általában ez a felső nyílás).

Mielőtt a grafikus kártyát be lehet tolni a szabad nyílásba, először le kell venni a ház fedelét. A grafikus kártya méretétől függően el kell távolítania egy, kettő vagy három fedelet. Ne lepődj meg: a burkolatokat gyakran ki kell „törni” a házból. Ezután oldja fel a PCIe foglalatot, hasonlóan a RAM-hoz, helyezze be a grafikus kártyát, és kis nyomással rögzítse, amíg a helyére nem kattan. Amint a GPU a helyén van, néhány csavarral vagy egy mellékelt konzollal rögzítik.

Adattárolás

A fájlokat és az adatokat hosszú távon a tároló meghajtón tároljuk. Ezeket az adatokat vagy merevlemez-meghajtón (HDD), vagy aSolid State Drive (SSD)mentett. Bár a merevlemezek általában több tárhelyet kínálnak (GB-ban), alapvetően elavultak az SSD-khez képest - az SSD-k átlagosan 6x gyorsabbak 1 és 90x energiatakarékosabbak 2, mint a merevlemezek.

A sebességkülönbség abból adódik, ahogyan a két tárolóeszköz adatokat olvas és ír - az írási és olvasási sebesség határozza meg, hogy az adatok milyen gyorsan töltődnek be (olvashatóak) és tárolhatók vagy továbbíthatók (írva).

A merevlemezek ehhez kis mechanikus mozgó alkatrészeket és forgó tálakat használnak, míg az SSD-k a NAND flash technológiát használják. A különbség nagyobb sebességet, hatékonyságot és tartósságot jelent, mivel a kis mechanikus alkatrészek és a forgótányérok sokkal érzékenyebbek a fizikai sérülésekre, mint a NAND. E különbség miatt az SSD-k adatait gyorsabban lehívják, és hosszabb ideig is megőrizhetik őket.

Ház, ventilátor és tápegység

Az épülő számítógép típusától függően meg kell találnia a megfelelő tokot és tápegységet is. Ha nagy teljesítményű munkagépet szeretne építeni, akkor erős áramforrásra és házra van szüksége, optimális belső szellőzéssel és ventilátorokkal a forró levegő kiszívásához, amely potenciálisan károsíthatja a rendszert. A kábelkötegelők óriási segítséget jelentenek a kábelek vezetésében a készülékben, a kábelek összekapcsolása pedig javítja a légáramlást.

Készítsen számítógépet a költségvetésén

A számítógép egyes részeire költött összeg változhat. Ha pénzt takarít meg, számítógépet épít, akkor valószínűleg érdemes legalább egy boltban vásárolt asztali számítógép vagy laptop teljesítményét elérnie, miközben kevesebbet költenek.

Ha azt szeretné, hogy a számítógép összes összetevője a legjobb teljesítményt nyújtsa, akkor feltételezze, hogy többet kell fizetnie. A gyorsabb processzorok többe kerülnek, mint a lassabbak, a több GB-tal rendelkező memória és SSD-k pedig többet, mint a kevesebb GB-osok.

Mivel a memória és a tárhely teszi ki az új számítógépek költségeinek jelentős részét, a saját számítógépének felépítése lehetőséget kínál arra, hogy saját moduljaival megtakarítsa ezeket az összetevőket. Míg a RAM és az SSD költsége a kínált GB mennyiségével növekszik, olcsóbb, mint előre telepített (és gyakran nem megfelelő) alkatrészeket vásárolni, amelyeket valószínűleg hamarosan frissítenie kell.

A hardver telepítése

A processzor, a tápegység és az alaplap házba történő beépítésének utasításait az egyes alkatrészek kezelési útmutatójában találja. Az alkatrészek beszerelésének vagy összeszerelésének folyamata önmagában nem bonyolult, de hibákat is el lehet követni. Ezért a legjobb, ha minden egyes alkatrészről részletes, részletes utasításokat követünk.

Telepítse a memóriát

Egyetlen hardvert sem könnyebb telepíteni, mint a RAM-ot, amikor számítógépet épít. Keresse meg a memóriahelyeket az alaplapon. Tartsa a memóriamodulokat az oldalán, hogy ne érjen hozzá a chipekhez és az arany érintkezőkhöz. Igazítsa a modul bevágásait a nyílás hornyához, és erősen nyomja be a modult a nyílásba, amíg a helyére nem kattan.

Telepítse a merevlemezt vagy az SSD-t

A megvásárolt SSD formátumától függően (2,5 hüvelyk, mSATA vagy M.2) a meghajtót csatlakoztatni kell a tároló interfészhez, majd telepíteni kell a meghajtó rekeszbe (ha ez 2,5 hüvelykes SSD). Ha a lehető legnagyobb kapacitásra vágyik, és rendkívül szűkös költségvetéssel rendelkezik, akkor a merevlemez érdekes lehet. A merevlemez telepítésére vonatkozó utasításokat a gyártó felhasználói kézikönyvében találja.

Itt az ideje, hogy elindítsa új számítógépét!

Miután a rendszere a helyén van, itt az ideje a nagy pillanatnak - nyomja meg a bekapcsológombot! Ellenőrizze, hogy a monitor és a billentyűzet csatlakozik-e a számítógéphez, és ha minden megfelelően működik, akkor megjelenik egy képernyő, amely lehetővé teszi a rendszer BIOS-ba való belépést.

Ha operációs rendszerrel rendelkezik adatlemezzel vagy flash meghajtóval, helyezze be a megfelelő meghajtóba, és indítsa el az operációs rendszer telepítéséhez. Az összeszerelés befejeződött - gratulálunk, most elkészítette saját számítógépét! Szép munka!

süti beállítások módosítása