Gaming fejhallgató: mi a különleges bennük, miért mondjuk azt, hogy játékra ajánlott modellek

pro-x-feature-3-desktop_png_imgw_1888_1888.jpeg

A játék kiegészítők a divat. Az online játékok demokratizálása és az elektronikus sport népszerűsítése egyértelműen hozzájárult a kifejezetten játékra tervezett számítógépek és perifériák sikeréhez . A felhasználóknak természetesen sok lehetőségük van, de ha a piac telített, akkor a "por és a pelyvák leválasztása" igazi kihívást jelenthet.

A játék fejhallgatói nem maradtak figyelmen kívül erről a trendről. Jelenleg több tucat márka található feltűnő és színes javaslatokkal, amelyek verhetetlen élményt ígérnek nekünk. Egyesek még arról is biztosítanak minket, hogy fejhallgatóikkal egyértelmű versenyelőnyt szerezhetünk riválisainkkal szemben. Túl sok a zaj olyan kevés dióhoz. A játékhoz való fejhallgató elsősorban a gamer fejhallgató, és a legfontosabb a hangjuk . Reméljük, hogy ez a cikk segít nehézség nélkül megtalálni a sajátját.

Ne tévesszenek meg a színes fények: a hangminőség számít

Ha ragaszkodunk tervezési és hangtulajdonságaihoz, nincs releváns különbség a hagyományos zenehallgatásra tervezett és a játékra tervezett fejhallgató között . Mindkettő átalakító, amelyekre bízzuk a hanginformációkban található elektromos energia akusztikai energiává történő átalakítását (a jelátalakító olyan eszköz, amely képes az energia egyik formáját a másikba átalakítani).

A zenéléshez használt hangszerek, köztük az emberi hang harmonikus összetettsége nagyobb, mint a digitális eljárások által létrehozott hangé.

Eddig az egyetlen figyelemre méltó különbség az, hogy a hagyományos fejhallgatók hangja általában zenelejátszó kapacitású forrásból származik, például sztereó vagy okostelefon, és a játék fejhallgatók számítógépen vagy videojáték-konzolon fogadják az audio jelet. Ez az ötlet lehetővé teszi számunkra az első következtetés levonását: nincs oka annak, hogy ne használhatnánk a hagyományos fejhallgatót a játékhoz .

A legnagyobb kihívás, amellyel a fejhallgató szembesülhet, nem más, mint a nagy zenekari tömeg által előadott zene hű reprodukálása . Ha a hangminőségük megfelelő, és valóban képesek tiszteletben tartani a hangszerek ütemét, az egész készlet dinamikus terhelését, a kompozíció részletességét, továbbá meggyőzően visszaállítják a teljes hallható frekvenciaspektrumot, amely 20 Hz és 20 kHz között mozog (ezt a tartományt "csipesszel" kell venni, mert szinte egyikünk sem hallja a 20 kHz-hez közeli frekvenciákat), a többi "tortadarab" lesz.

A zenéléshez használt hangszerek, köztük az emberi hang harmonikus bonyolultsága messze felülmúlja a videojátékok és filmek esetében gyakran digitális eljárásokkal előállított hangét (a harmonikusok olyan frekvenciatartomány finom variációi, amelyek nagyrészt leírják egy hangforrás hangszínét). Ezenkívül, amikor zenét hallgatunk , van kézzelfogható referenciánk, mert tudjuk, hogy a hallott hangszerek közül hány valóban hangzik. Az agyunk hatalmas elemzési képességgel rendelkezik, és képes még nagyon finom hangváltozásokat is érzékelni.

Az ok, ami miatt fontosnak tűnik számomra, hogy mindezt áttekintjük, nem más, mint annak védelme, hogy a jó fejhallgatók zenelejátszásra képesek legyenek egy film vagy videojáték hangsávjával is foglalkozni. Hangja valószínűleg nem olyan látványos, mint egy játékvezetős fülhallgatóé, amelyet az alsó vég hangsúlyozására terveztek , de kiegyensúlyozottabb hangzást és középtávon esetleg alacsonyabb akusztikai fáradtságot kínál számunkra .

Egyáltalán nem az a szándékom, hogy teljes mértékben megvédjem az audiofil fejhallgató videojátékokkal való használatát. Valójában, amint az a cikkben látható lesz, nem ezt javaslom. Szerencsére a piac különleges modelleket kínál nekünk a játékhoz , olyan megközelítéssel, amely a hangminőséget uralja , és nem az a feltűnő esztétika, amely annyira elterjedt a játékosok számára készült termékekben, amelyekkel szemben semmim sincs, de néha eltereljük figyelmünket és elfelejtjük ezt amit a jó fejhallgatónak valójában kínálnia kell, az nem más, mint a jó hangzás.

Miután megadtuk a hangminőségnek azt a fontosságot, amelyet megérdemel, elterelhetjük figyelmünket más jellemzőkre, amelyeknek a jó fejhallgatóban is jelen kell lenniük. Kettő a legrelevánsabb: ergonómiája és képessége, hogy elszigeteljük magunkat a környezettől, amelyben játszunk, hogy elmerüljünk az általunk kedvelt videojáték tevékenységében. Ez pedig egyenesen a fejhallgató-architektúra területére vezet bennünket.

Az imént ismertetett igényeket legjobban megoldó kialakítás a körkörös , ezért a játék fejhallgató-gyártók többsége ezt az architektúrát választja, és nem például a hangzáson felüli kialakítást. Könnyen megkülönböztetheti a körkörös fejhallgatókat, ha nincsenek jól elhelyezve, a többi kiviteltől, mivel a párnák teljesen beburkolják a fülünket, és nem nyugszanak rajtuk, amit a szupraaurálisták tesznek.

Ez a kialakítás pontosan nagyobb ergonómiát kínál számunkra, mert a nyomás egyenletesen oszlik el a fejpánton és a párnákon keresztül, amelyek a fejünkön nyugszanak, és nem közvetlenül a fülünk hüvelyén. És ez egy nagyon fontos jellemző, ha lehetséges, hogy játékmeneteink megszakítás nélkül több órán át tartanak .

Ezenkívül a körkörös kialakítás nagyobb kapacitást kínál számunkra a hangtartalomban való elmélyüléshez , mert a hallópavilonunk teljes beborításával elfedi a környezeti zaj jó részét. Annak érdekében, hogy még nagyobb legyen az elszigeteltség, egyes játék fejhallgatók márkái , nem mindegyik, zárt burkolat mellett döntenek, amely a membránt, a mágnest és az átalakító többi elemét tartalmazó pavilon szilárd. hiányzik a nyílások kifelé. Ez azt eredményezi, hogy a hangszóró által generált hanghullámok be vannak zárva a házba, és nem mennek ki. És ugyanakkor, mint láttuk, nagymértékben megakadályozza, hogy a külső zaj elérje a fülünket.

Ez különbözteti meg őket: felépítésük és mikrofonjuk

Túl az ergonómiáján és azon képességén, hogy elszigetel minket a környezettől, ami két olyan jellemző, amelyet a játék fejhallgató sok más fejhallgatóval megoszt, más jellegűek, jellegüket jellemzi szerkezetük és mikrofonjuk is . Az a kontextus, amelyben általában fejhallgatót használunk játékhoz , nagyon eltér attól a forgatókönyvtől, amelyben általában fejhallgatót használunk zenéhez vagy mozihoz.

Hacsak nem sportolás közben hallgatunk zenét a fejhallgatón keresztül, általában használat közben ellazulunk és elmerülünk egy viszonylag békés környezetben. Ha azonban játék- fejhallgatót használunk, általában egyáltalán nem vagyunk nyugodtak. Nem minden játék van tele lövésekkel és robbanásokkal, de még így is, a sok játék működésével járó viszonylagos izgalom azt jelenti, hogy a játék fejhallgatókat nagyobb valószínűséggel érik el vagy dobják el, mint a zenehallgatást vagy mozit.

Emiatt nagyon kényelmes, hogy a jó játékvezérlő fülhallgató felépítése rendezett és nagyon stabil . A fejpántnak ellenállónak, a háznak merevnek és képesnek kell lennie egy bizonyos méretű lehetséges ütés energiájának elnyelésére, a kábelnek (ha ez nem vezeték nélküli modell) rugalmasnak kell lennie, ugyanakkor robusztusnak és nem hajlamosak a szakadásra. Szerencsére olyan modelleket találhatunk a piacon, amelyek valóban jól meg vannak építve.

Egy másik elem, amely nagyon egyértelmű módon hozzájárul a játék fejhallgató karakteréhez, a mikrofon, amely, mint mindannyian tudjuk, lehetővé teszi számunkra, hogy kommunikáljunk más játékosokkal egy online játék során . Nincs rejtély itt. A jó mikrofonnak képesnek kell lennie arra, hogy pontosan vegye fel a hangunkat, és továbbítsa az analógról a digitális tartományra, hogy maga a játék is el tudja küldeni az internetkapcsolatunkon keresztül.

Egyes márkák aktív zajcsökkentő technológiát is bevezetnek felsőbb kategóriájú modelljeikbe . Ez a technika lehetővé teszi a fejhallgatók számára, hogy elválasszák a mikrofon által felvett hangunk hangját a környezeti zajtól, ezáltal megakadályozva, hogy ez utóbbit a hangunkkal együtt elküldjük a többi játékosnak. Jól megvalósítva ez a technológia változást hozhat, ha a játékosok közötti beszélgetéseket világosabbá és kényelmesebbé teszi.

A mikrofon két jellemzője, amelyet nem minden fejhallgató fontolgat, és amelyet érdekel minket: a lehajtás lehetősége, amikor használni fogjuk, vagy függőlegesen helyezhető el, amikor nem használjuk, valamint a szétszerelés képessége, hogy szállítsa biztonságosabbra a fejhallgatót, vagy engedjen el tőle, ha többé-kevésbé hosszabb ideig nem lesz rá szükségünk.

Ha vezeték nélküli vagy USB-kapcsolattal rendelkeznek, vigyázzon a DAC-ra

A fejhallgató hangminőségét nem csak az a pontosság határozza meg, amellyel membránjuk mechanikai rezgésekkel reagál a mágnes által generált mágneses tér ingadozásaira. Ezek azok az elemek, amelyek közvetlenül részt vesznek a hang helyreállításában, és ezért nagyon fontosak. De az integrált áramkör, amely felelős az audiojel digitálisból analóg tartományba történő átalakításáért, szintén nagyon fontos hatással van a hangminőségre.

A hangszóró vagy a fejhallgató hangszórójának membránjának gerjesztése érdekében folyamatos , tehát analóg jelzéssel kell "megtámadnunk" . Ha fejhallgatónk vezeték nélküli vagy USB-csatlakozást tartalmaz, akkor a zenei információkat a digitális tartományban fogják megkapni. És amint az imént láttuk, szükséges ezeket az adatokat az analóg tartományba továbbítani, hogy folyamatos elektromos jelet hozzunk létre, amelyet arra használunk majd, hogy "megtámadjuk" a mágnes / membrán egységet, és így helyreállítsuk a hangot.

A DAC ( Digital to Analog Converter ) pontosan az az alkatrész, amely felelős ezért a folyamatért . A vicces dolog az, hogy az átalakító, amelyet néhány fejhallgatón belül megtalálhatunk, nem nagyon különbözik attól, amelyik az okostelefonjainkban található. Ennek ellenére, mint sejthetjük, minősége attól függ, hogy pontosan milyen munkával végzi munkáját. A két paraméter, amely a legegyértelműbben tükrözi a DAC minőségét, a jel-zaj arány , amely a legkifinomultabbaknál sztereóban meghaladhatja a 130 dB-t, és a teljes harmonikus torzítás , amelynek a lehető legkisebbnek kell lennie.

Sajnos sok márka nem kínál nekünk apró részleteket a fejhallgatóba integrált DAC-okról. Ezért jó jel arra, hogy a gyártó nem rejti el ezt az információt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy Ön egy minőségi D / A átalakító mellett döntött, és szándékában áll megmutatni. Mindenesetre mi, felhasználók szabadon bízhatunk azokban a termékekben, amelyek elrejtik a releváns információkat. Egy utolsó tipp: ha a vásárlás előtt meghallgathatja a kedvére való fejhallgatót, azt javaslom, hogy ne hagyja ki a lehetőséget erre. Ez nem mindig lehetséges, de hatékony módszer annak ellenőrzésére, hogy a hang esztétikája megfelel-e preferenciáinknak.

süti beállítások módosítása